Bulgaristan Liçna Karta
Bulgar vatandaşlığının kanıtı olan Liçna Karta başvuruları, Türkiye’de yaşayan Bulgar vatandaşları için diplomatik temsilcilik vasıtasıyla kabul edilir ve yürütülür. Pasaport ve Liçna Karta başvuruları ikamet edilen bölgenin bağlı olduğu Bulgaristan Konsolosluğu birimi tarafından kabul edilir. Bulgaristan Konsolosluğu birimi görev çevresi dışındaki illerden yapılan başvurular talep yoğunluğu nedeniyle kabul edilmeyebilir. Lütfen bu bilgiyi teyit ediniz.
Liçna karta başvuruları için kişi, parmak izi, imza ve fotoğraf taraması yaptırmalıdır. Bu sebeple başvurular için konsoloslukta şahsen bulunulmalıdır. Biometri prosedürünün teknik yetersizlik sebebiyle tamamlanamaması durumunda konsolosluk tarafından verilen bilgi dahilinde başvuru sahibi işlemlerini bölgesine en yakın temsilcilikte tamamlayabilir.
Kimlik kartları 4 yıllık ve 10 yıllık (sınırsız) olarak verilir. Süresi dolan kimlik kartları için tekrar başvuru yapılabilir. Tekrar başvuru yapmak için yine ilgili konsolosluk biriminden randevu alınarak gerekli evrakların teslim edilmesi gerekir. İşlem süresi yaklaşık 90 gün sürer.
Liçna Kart İçin Gerekli Belgeler
Liçna Kart başvurusu için konsolosluk birimine sunulması gereken evraklar ile ödenen konsolsoluk harç ücreti, başvuru sahibinin yaş aralığına ve kartı ilk kez alıp almadığına göre değişir. Sunulan evrakların son 3 ayda alınmış olunmasına dikkat edilmelidir. Başvuruları kabul eden konsolosluk birimi eski tarihli evrakları kabul etmeyebilir.
Liçna Karta, Bulgaristan dışında yaşayan vatandaşlar için Bulgaristan İçişleri Bakanlığınca diplomatik temsilcilikler vasıtasıyla verilir. Her Bulgar vatandaşının bir tane kimliği olur. Dolayısıyla süreli olarak verilen kimliklerin süresi dolduğunda 30 gün içinde yetkili makamlara bildirilmeli ve tekrar geçerli bir kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır. Liçna karta başvurusu için gerekli olan belgeler;
- Liçna karta başvurusu için dilekçe (zayavlenie)
- Başvuru sahibinin güncel, 35x45 cm ölçülerinde renkli fotoğraf
- Geçerli olan ya da geçerlilik süresi dolan pasaport/ehliyet belgesi (ELV)/Bulgar doğum belgesi ve fotokopisi
Başvuru Sahiplerinin Dikkatine!
- Kimlik kartı (lichna karta) başvuruları için kişinin şahsen konsolosluk biriminde bulunması gerekmektedir.
- Süresi dolan kimlik kartları, yenisi alındığında konsolosluk görevlilerine teslim edilmelidir.
- Kimlik kartlarının kaybolması, zarar görmesi/yok edilmesi durumunda 30 gün içinde bildirilmediği takdirde kişiye Bulgar kanunları gereği para cezası uygulanmaktadır.
- Kimlik kartları işlem sonrasında noter onaylı vekaletname verilmiş bir kişi tarafından teslim alınabilir. Noter onaylı vekaletname olmazsa başvurunun sunulması sırasında yetkili bir kişi tarafından teslim alınabileceğini belirten açık bir vekaletname ile de teslim alınabilir.
- Başvuru için sunulan belgelerde herhangi bir tutarsızlık olması durumunda bu durum başvuru sahibine bildirilir. 30 gün içinde evraklardaki tutarsızlık durumu giderilmezse başvuru işlemleri iptal olmaktadır.
Liçna Karta Nasıl Alınır?
Türkiye’de ikamet eden Bulgar vatandaşları Liçna Karta başvurularını bulundukları bölgedeki konsolosluk birimine yapabilirler. Bulgaristan diplomatik temsilciliklerin başvuru kabul ettikleri şehirler şu şekildedir; İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Çanakkale illerinde ikamet eden kişiler başvurularını İstanbul Konsolosluğu vasıtasıyla tamamlayabilirler. Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Zonguldak, Trabzon, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Muş ve çevre illerde ikamet edenler Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği'ne müracaat etmelidir.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ve ilçelerinde ikamet eden kişiler ise başvurularını Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu'ndan yapabilirler.
Bursa Konsolosluğu ise bunların dışında kalan il ve ilçelerden başvuru kabul eder. Ancak görev bölgesine giren illerin fazla olması sebebiyle yoğunluk oluşabilmektedir. İşlemler bu bilgiler dahilinde planlanmalıdır.
Kimlik kartı başvurusu için kişiler gerekli evraklarını hazırlamalı ve ikamet ettiği bölgenin hangi konsolosluğun görev alanına girdiğini öğrenmelidir. Kimlik kartı ve pasaport başvuruları için konsolosluk biriminden mutlaka randevu alınmalı ve randevu gün ve saatinde temsilcilikte hazır bulunulmalıdır.
Belgeler Bulgaristan Konsolosluğu yetkililerine teslim edildiğinde başvuru sahibinin biometri prosedürü tamamlanır. İmza, fotoğraf ve parmak izi alma işlemleri de bittikten sonra başvuru işleme alınır. Verilen belgelerde herhangi bir tutarsızlık yoksa başvurular yaklaşık 90 gün içinde sonuçlanır. Bu süreler konsolosluğun yoğunluğuna göre kısalıp uzayabilir.
Sunulan belgelerde eksiklik ya da tutarsızlık olması durumunda ise başvuru sahiplerine 30 gün süre tanınır. Bu süre boyunca eksiklikler giderilmez, hatalar düzeltilmezse başvuru sahibinin işlemleri iptal edilir. Ancak yeniden başvuru yapma hakkı her zaman vardır.
Liçna Karta Ücreti
Kimlik kartı başvuruları için ödenmesi gereken konsolosluk harç bedelleri bulunmaktadır. Konsolosluk harç bedellerini diplomatik temsilcilikler belirler. Başvuru sahibi tüm belgeleri temin etmiş olsa da başvuru ücretini yatırmadığı takdirde başvurusu işleme alınmaz. Başvuru ücretleri kişinin yaşına ve kaçıncı kez aldığına göre değişir. Örneğin 14-16 yaş arası kişilerin ilk kez kimlik kartı başvurusu yaptıklarında ödedikleri ücret ile ikinci başvuru için ödedikleri ücretler birbirinden farklıdır. Güncel liçna karta ücreti bilgisi için başvuru yapılacak konsolosluk biriminden bilgi alınmalıdır.
Diplomatik temsilcilikler, başvuru ücretlerini anlaşmalı olduğu bankalar vasıtasıyla kabul eder. İstanbul Başkonsolosluğu, Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu ve Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği Garanti Bankası ile anlaşmalıdır. Bursa Konsolosluğu ise İş Bankası aracılığıyla ödemeleri kabul eder.
Kimlik ve pasaport harçlarının yatırılmaması durumunda başvurular işleme alınmaz. Her başvuru sahibi için yaşına ve kaçıncı kez aldığına göre belirlenen liçna karta fiyatlarını konsolosluk hesabına yatırmalıdır. Ücreti ödediğiniz dekontu mutlaka başvuru sırasında yanınızda bulundurunuz.
Liçna Karta Avantajları
Liçna karta sahibi olan her birey aynı zamanda bir Avrupa Birliği vatandaşı sayılır. Bulgaristan 2007 yılında Avrupa birliğine üye olmuştur. Dolayısıyla Bulgar kimlik kartına sahip olan kişiler vize almadan Avrupa ülkelerine seyahat edebilirler. Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç Avrupa Birliğine üye ülkelerdir. Liçna Karta sahibi olan her Bulgar vatandaşı liçna karta avantajlarından yaralanabilir, bu ülkelere vize prosedürlerine takılmadan seyahat planlayabilirler. Sayılan Avrupa ülkelerine ek olarak Kanada’da 1 Aralık 2021 itibariyle Bulgaristan vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmıştır. Liçna kartı sahibi olan Bulgar vatandaşları kısa süreli olmak üzere Kanada’ya da vize almadan seyahat edebileceklerdir.
Liçna karta sahibi olan vatandaşlar seyahat planlarını yapmadan önce kimlik kartlarının geçerlilik süresini mutlaka kontrol etmelidir. Eğer kartın geçerlilik süresi dolmuş ya da dolmaya az kalmış ise seyahat öncesinde yeniden kart başvurusu yapılmalıdır. Liçna kart yenileme işlemleri için kişi aynı evrakları sunar. Ek olarak geçerliliğini kaybetmiş/süresi dolmuş olan kimlik kartını da konsolosluk yetkililerine sunmalıdır.
Evlilik dolayısıyla kişi bilgilerinin değişmesi durumunda yeni bir liçna karta başvurusu yapılmalıdır. Başvuru için kişi, evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisini de yetkili kişiye sunmakla yükümlüdür.
Liçna karta sahip olan Bulgaristan vatandaşları aynı zamanda vize almadan pasaportu ile bu ülkelere de seyahat edebilmektedir;
Antigua ve Barbuda, Arjantin, Ermenistan, Barbados, Bahamalar, Belize, Bostvana, Brezilya, Brunei, Vanuatu, Vatikan, Venezuela (turistik kart ile), Guatamala, Granada, Gürcistan ( 1 yıllık), Dominika, Dominik Cumhuriyeti (turistik kart ile, 30 gün), El Salvador, Ekvator( 3 ay, sadece turistik geziler.) İsrail, Kiribati, Makao, Hong Konk, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kosta Rika (30 güne kadar), Mauritius, Makedonya, Malezya, Maldivler (30 gün), Fas, Marshall Adaları, Meksika, Moldova, Monako, Nikaragua, Yeni Zelanda, BAE, Filistin, Palau, Panama (1 ay), Paraguay, Peru, Romanya, Samoa, San Marino, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Kitts ve Nevis, Seyşeller, Singapur, Sırbistan, Tayvan, Doğu Timor, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Tunus, Türkiye (30 güne kadar), Ukrayna, Uruguay, Filipinler (1 ay), Finlandiya, Japonya, Honduras, Şili.
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Edirne Başkonsolosluğu
- Bursa Konsolosluğu
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Transit Vize
- Bulgaristan'da Temsilciliği Olanlara D Vizesi
- Bulgaristan Öğrenci Vizesi
- Aile Birleşimi
- Aile Birleşimi / Oturumu Olan Kişilerin Eş ve Çocuklarına
- Bulgaristan'da Şirket Sahibi Olanlar
- 1951 - 1978 Yılları Göçmenlerine D Vizesi
- Bulgaristan Vize İşlemleri
- Bulgaristan Oturum İzni
- Bulgaristan D Vizesi
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Emeklilere Bulgaristan D Vizesi
- Yabancıların Türkiye'de Oturum İzni
- Bulgaristan Vatandaşlığı
- Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?
- 1951 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlık Hakkı
- 1978 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- 1989 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- Yatırım Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- 18 Yaşının Altındakilere Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- Bulgaristan Cenaze Nakil İşlemleri
- Погребални процедури в България
- Bulgaristan Pasaportu E-Randevu
- Bulgaristan Pasaportu
- Vize Başvuru Formu
- Bulgaristan Vizesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Türkiye Burgaz Başkonsolosluğu
- Türkiye Filibe (Plovdiv) Başkonsolosluğu
- Türkiye Sofya Büyükelçiliği
- Konsolosluğun Görevleri
- Konsolosluğun Temsilcilikleri
- Bulgaristan Konsolosluk Hizmetleri
- Bulgaristan Liçna Karta
- Bulgaristan Kayak Turları
- Bulgaristan Vergi Kanunu
- Yatırım Teşvikleri
- Hakkımızda
- Bulgaristan Otobüs Seferleri
- Bulgaristan Uçak Seferleri