Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?

Bulgaristan Konsolosluğu 1989 göçmenlerinin aile bireylerinin vatandaşlık başvurularını şahsen kabul etmektedir. Randevu başvuru sahibi tarafından şahsen alınmalıdır. Detaylı bilgiye aşağıdaki internet sitesinden ulaşılabilir. 

https://www.consulatebg.eu

Bulgar vatandaşı nasıl olunur, Bulgaristan vatandaşlığına geçmek için yerine getirilmesi gereken prosedürler hangileridir en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Vatandaşlık şartları, ilgili ülkenin Vatandaşlık Kanunu ve yönetmelikleriyle düzenlenmekte ve Bulgaristan Adalet Bakanlığının bünyesinde çalışmalarını sürdüren Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. Ziyaret etmiş olduğunuz web sitesinin Bulgaristan Konsolosluğu ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Konsolosluğun resmi web sitesi olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.

Bulgaristan Vatandaşlığı Başvuru Hakkı Hangi Durumlarda Kazanılır?

1- Evlilik yoluyla: Bulgar vatandaşı bir kişi ile evlilik yapıldığında eş üzerinden vatandaşlık hakkı kazanılabilir. Ancak böyle bir hakkın varlığı kişiye her zaman vatandaşlık kazandırmayabilir. Şartların tümü yerine getirilse dahi eş üzerinden vatandaşlık kazanmanın kesinliği yoktur. Kişi, ülkede yasal olarak ikamet süresini doldurduktan ve gerekli dil sınavı/mülakatları verdikten sonra başvuruya hak kazanır.

2- Bulgar soyundan gelindiği kanıtlandığında kişi ikamet ve dil şartı aranmadan vatandaşlık kazanabilir.

3- Yatırım yoluyla vatandaşlık: Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı, ülkeye yapılan yatırımdan dolayı da kişi vatandaşlık hakkı kazanabilir. 512 bin devlet tahvil bonosu alındığında devlet genellikle yatırımcıya süresiz oturum verir. Alınan yatırımcı sertifikası ve gerekli diğer evraklarla oturum kartına başvurulur ve 5 yıllık uzun süreli oturum alınır. Böylece ülkeye sağlanan büyük yatırımlardan dolayı vatandaşlık kazanılabilir.

4- Bulgaristan vatandaşı ebeveyn üzerinden vatandaşlık: Annesi ya da babası çocuğun doğumundan sonraki süreçte Bulgaristan vatandaşı olmuşsa kişilerin ebeveyn üzerinden vatandaşlık alma hakkı bulunmaktadır. Bu kişiler yine ikamet ve dil şartı aranmaksızın vatandaşlığa başvurabilirler.

5- İlgili ülkede belli bir süre ikamet ettikten sonra süresiz Bulgaristan oturma izni talep edilir. Süresiz oturma izni, kişilerin ne üzerinden oturum aldığına bağlı olarak farklı zamanlarda talep edilir. (1. 3. ya da 5 yıl da süresiz oturuma başvurulabilir) Süresiz oturumun ise belirli yıllarında kişi vatandaşlığa başvurma hakkı kazanır. Statüsüne göre gerekli dil sınavı ve mülakatlar geçildiğinde Bulgaristan Adalet Bakanlığına vatandaşlık için başvurulur.

6- İstisnai vatandaşlık: İstisnai vatandaşlığa başvuru yapabilmek için ülkeye yarar sağlamış önemli bir sporcu, sanatçı, yatırımcı, bilim insanı, akademisyen vb. olmak gerekir. Bu kişiler sağladıkları fayda dolayısıyla bakan ya da müsteşar teklifi ile vatandaşlığa başvuru hakkı kazanabilir. Bu kişiler için ülkede belli bir süre ikamet etme şartı ile Bulgar diline hakim olma şartı aranmamaktadır.

7-Eski Bulgaristan göçmenleri için vatandaşlık prosedürü ise göç edilen yıllara göre farklılaşır. Eski göçmenler vatandaşlıklarını uzun ya da kısa yoldan geri alabilir. Bunun için öncelikle göç eden kişinin vatandaşlık sorgulaması yapılmalıdır. Yapılan vatandaşlık sorgulamasından çıkan yanıta göre vatandaşlığı geri alma süreci başlar.

Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • 1938, 1951, 1968 ve 1978 tarihlerinde Türkiye’ye göç eden kişilerin birçoğu vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Ancak vatandaşlığı korunan göçmenler de bulunmaktadır. Bu durumun netleşmesini sağlayan aşama Bulgaristan Adalet Bakanlığı'nda yapılan vatandaşlık tespit işlemidir.
  • Kişiler gerekli evrakları hazırlayarak sorgulamanın yapılması için şahsen ya da vekalet verdikleri kişiler/kurumlar aracılığıyla sorgulamalarını yaptırır. İşlem sonrasında "Bulgar vatandaşıdır" ya da "Bulgar vatandaşlığı yoktur" cevapları çıkabilir. Gelen yanıt ışığında göçmen kişi ya yeniden vatandaşlığını geri almak için işlemlere başlar ya da kısa yoldan pasaport ve Bulgaristan liçna karta başvurusu yapar.
  • Sorgulama sonucunda çıkan cevap, "Bulgar vatandaşıdır" ise göç eden kişinin vatandaşlığı hala korunuyor demektir. Bu durumda vatandaşlığı korunan kişi direkt pasaport ve liçna karta başvurusu yaparak kısa zaman işinde kimlik belgesine ulaşır. Göç eden kişi kendi pasaport ve liçna kartasını alınca çocukları ve çocuklarından sonra da torunları vatandaşlık için başvuru yapmaya hak kazanır. Ancak çıkan yanıt "Bulgar vatandaşı değildir" ise göç eden kişinin vatandaşlıktan çıkarıldığı anlaşılır. Bu durumda göç eden kişi hayatta ise önce kendi vatandaşlığı almalıdır. Eğer hayatta değilse alt soylarının artık vatandaş olma hakkı kalmamıştır. Çünkü Bulgaristan vatandaşlığı sadece tek bir kuşak üzerinden diğerine aktarılır.
  • Vatandaşlığı olmayan göçmen kişi Türkiye’de bulunan Bulgaristan Konsolosluğuna Bulgraistan D vize için müracaatta bulunur. Göçmen statüsüyle yaptığı müracaat sonrasında vizesi çıkınca ülkeye giderek oturum kartına başvurmalıdır. Alınan bu oturum kartını her yıl yenileyerek 3. yıl dolduğunda vatandaşlığa başvurma hakkı kazanır. Bulgaristan Adalet Bakanlığı, yapılan vatandaşlık başvurusu için yaklaşık 6 ile 12 ay sonrasına randevu verir. Kişi tüm süreçleri tamamladığında pasaport ve liçna karta için başvuru yapar.
  • Göç eden kişi kendi vatandaşlığını geri aldığında artık çocukları da anne/babasının Bulgar vatandaşı olması dolayısıyla dil ve ikamet şartı aranmadan vatandaşlığa başvurabilir. Gerekli belgeler tamamlandığında önce çocuklar ardından da göçmen kişinin torunları vatandaşlık hakkı kazanır. Görüldüğü üzere torunlar vatandaşlığı direkt olarak anneanne/babaanne/dededen alamaz.

Bulgaristan Vatandaşlığı Başvuru Koşulları

  • Vatandaşlık başvuru için kişilerin bazı şartları sağlıyor olması gerekir; örneğin Türkiye’de bir suçtan hüküm giymemiş olması, sicilinin temiz olması gerekir. Aynı zamanda bu kişinin Bulgaristan’da bir suç işleyerek kaçmış ya da kovulmuş olduğu ortaya çıkarsa başvuru için sorun teşkil eder.
  • Bir diğer şart ise ilgili ülkede geçimini devam ettirebileceği sürekli ve geliri olan bir işte çalışması gerekir. Bulgaristan Cumhuriyeti, yapılan başvuruları değerlendirirken kişilerin düzenini nasıl devam ettireceğini, düzenli bir geliri olup olmadığını inceler.
  • Başvurular için reşit olunması. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; ancak anne ya da babanın Bulgar vatandaşı olması durumunda vatandaşlık için başvurabilir. Diğer türlü başvurular için reşit olunması gerekir.
  • Başvuruların niteliğine bağlı olarak değişen bir koşul olsa da Bulgar diline hakim olduğunu gösteren belge de başvuru için talep edilebilir. Eski göçmenler, göçmen çocukları, istisnai vatandaşlık kazanan kişiler ya da Bulgar soylu olan kişilerden bu talep edilmez.

Bulgar göçmenleri için Bulgar vatandaşı nasıl olunur sorularına cevap niteliğinde olan bu yazı resmi bilgiler vermeyip kişilere yol gösterici olması amacıyla derlenmiştir, hukuki herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

Ana Menü

Duyurular

Bulgaristan'a Girişlerde Schengen Yasağı Olanlar Dikkat!

Bulgaristan'ın Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığında Avrupa Parlementosu ile arasındaki anlaşmaya göre; Schengen ülkelerine giri...
2023-08-03 17:38:42

Bulgaristan Vatandaşlarının Türk Vatandaşlığı Alma Hakkı

31 Mayıs 2021 tarihli Balkan Ülkeleri Vatandaşlıklarının İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanmaları adlı genelge ile gerekli şart...
2023-08-03 17:38:27

Bulgaristan Konsolosluklarının Yılbaşında Kapalı Olduğu Günler

Değerli ziyaretçimiz; Bulgaristan Büyükelçiliği Ankara Bulgaristan Başkonsolosluğu İstanbul Bulgaristan Konsolosluğu Edirne Bulg...
2023-08-03 17:22:46

Bulgaristan Covid-19 Seyahat Güncellemesi

2020 Mart ayı  itibarıyla etkisini gösteren Covid-19 pandemisi seyahat kurallarının da periyodik aralıklarla değişmesine sebep olmaktadı...
2023-08-03 17:22:05
Tüm Duyurular
Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?